Ziek zijn en toch positief blijven: hoe dan!?

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 18:10

Wanneer je kampt met chronische pijn en ongemakken, is het soms moeilijk positief te zijn. Geen enkel mens is elke dag positief maar wanneer je chronische ziekte een groot deel van je leven bepaald en het elke dag terug komt, is deze positiviteit nog moeilijker te vinden en vooral vast te houden. Terwijl positiviteit volgens onderzoek een gunstig effect kan hebben op pijn. Maar hoe doe je dat dan?

Er is in de psychologie steeds meer aandacht voor positief denken. Het is iets wat je kunt leren. Maar hoe doe je dit, wanneer je zoveel pijn en klachten hebt? Volgens Dr. Hasset (professor in de psychologie) kan maar 30% van de chronische pijnpatiënten goed met zijn/haar klachten omgaan en dat dit bijna altijd komt doordat hij meer positieve gedachten en emoties heeft dan negatieve. Veel chronische pijnpatiënten zijn constant bezig met overleven. Werken om rekeningen te betalen, het huishouden, het gezin. Dit slurpt alle energie op. Terwijl plezier in het leven zo belangrijk is, maar energie om leuke dingen te doen is er dan niet meer. Daardoor kan er een gebrek aan positieve emoties ontstaan. En die zijn nou juist zo belangrijk! Positiviteit verbreed de mogelijkheden van ons denken en handelen. Het maakt je creatiever, flexibeler en opener. Zo kunnen ze de effecten van negatieve emoties ongedaan maken. Positieve emoties helpen bij het opbouwen van veerkracht. Bovendien maken positieve emoties ons aantrekkelijker voor anderen, waardoor we beter een sociaal netwerk kunnen opbouwen. 

Dr. Hasset geeft de volgende tips

  • Probeer een groter sociaal netwerk te krijgen. Maak contact met de mensen om je heen. Kijk ze aan, lach eens, geef een compliment en neem wat vaker contact op met je vrienden. Spreek wat vaker af om dingen te ondernemen, ook al is je energie niveau niet op zijn best. Je kunt immers ook iets rustigs ondernemen. En door sociale afspraakjes krijg je weer meer energie. 
  • Houdt 30 dagen lang een 'Dankbaarheidsdagboek' bij. Je kunt hier voor bijvoorbeeld een speciaal notitieboekje maken waarin je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dat mogen hele kleine dingetjes zijn, zoals een glimlach van een ander, het belletje van een vriendin, die fijne wandeling of de stralen van de zon. Het kunnen ook grotere dingen zijn zoals 'Ik ben dankbaar voor mijn kinderen'. Het helpt als je dit elke dag doet rond dezelfde tijd, zodat je het niet vergeet. Probeer dan wel elke dag nieuwe dingen op te schrijven. Dat wordt na enkele dagen al best lastig, waardoor je gedwongen wordt om overdag al bewust bezig te zijn om de mooie, fijne en leuke dingen om je heen op te merken. 
  • Eigen plezier is erg belangrijk. Reserveer daarom elke week een tijdsblok van een tot acht uur, een halve dag is perfect. Doe in deze tijd iets wat je fijn vindt. Bijvoorbeeld een fijn boek lezen, schilderen, uitgebreid in bad, een massage nemen enz. Geniet hier heel bewust van en probeer er niks tussen te laten komen. Dit is jouw wekelijkse moment van me-time. 
  • Oefen bewuste vriendelijkheid. Elke dag doe je waarschijnlijk wel iets aardigs voor een ander, maar vaak is dit niet bewust. Doe een week lang elke dag bewust iets aardigs voor jezelf, een bekende of een vreemde. Kijk de ander in de ogen en ben vriendelijk. Verwacht geen tegenprestatie, maar neem het wel bewust waar als de ander dankbaar is. Als je iets aardigs voor jezelf doet, realiseer je dan hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en aardig voor jezelf te zijn. Schrijf een weeklang op welke aardige dingen je die dag hebt gedaan en schrijf er ook bij welk gevoel je dat gaf.
  • Schrijf een weeklang drie dingen op die goed gingen die dag. Dit mogen kleine dingen zijn, maar ook grote. Bedenk hierbij ook waarom deze dingen goed gingen. Ook wat je er zelf eventueel aan gedaan hebt om te zorgen dat het goed ging. Schrijf dit ook op.
  • Maak een 'spaarvarken'. Denk elke avond na welke dingen, personen of gebeurtenissen jou die dag gelukkig hebben gemaakt. Waarom was dit bijzonder voor je? Beschrijf dit op een notitieblaadje. Schrijf hierbij genoeg details op zodat je later meteen weer weet waarover het ging. Schrijf er ook de datum bij, vouw het briefje op en stop het vervolgens in een bakje of spaarvarken. Doe dit bijvoorbeeld 30 of 60 dagen lang. Na die periode, maak je het bakje open en lees je al deze briefjes. Zeker op momenten dat je je minder goed voelt, is dit heel fijn om te doen. Met deze methode ben je je elke dag bewuster van de dingen die je blij maakt en geniet je hier opnieuw van wanneer je ze terug leest. 

 

Het gaat vooral om je mindset. Door anders te leren denken

  • Denk niet zwart/wit maar denk in mogelijkheden en oplossingen. Hoe kun je dingen doen op een manier die voor jou wel haalbaar zijn. Wat kun je doen om beter te functioneren, wat heb je nodig? Hoe zorg ik voor balans tussen inspanning en ontspanning, zodat mijn energie beter wordt verdeeld?
  • Leer loslaten. Stop met het vechten tegen je lichaam. Luister naar de signalen die je lichaam je geeft. 

 

Natuurlijk zijn dit dingen die je moet leren en die met vallen en opstaan gaan. Waarschijnlijk leer je elke dag weer bij. Het is niet zo dat na het veranderen van je mindset, het leven opeens rozengeur en maneschijn is en je ziekte als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar je gaat er waarschijnlijk anders mee om. De situatie is zoals hij is, maar je probeert er het beste van te maken. Als je continue negatief denkt, zit je in de weerstand. Je verzet je tegen wat je voelt, je negeert je klachten en voelt boosheid en onmacht. En deze negativiteit kost zoveel energie. Natuurlijk mag je eens mopperen en een off-day hebben, maar probeer de volgende dag weer met frisse moed de dag te beginnen. Door positieve gedachten, ervaar je positieve emoties zoals meer zelfvertrouwen en geluk. Het maakt je weerbaarder en frustratie zul je makkelijker los kunnen laten waardoor je klachten misschien net wat meer op de achtergrond komen te staan. 

 

Ken jij nog goede tips om positiever in het leven te staan?
Merk jij dat jouw mindset invloed heeft op hoe je je voelt?

 

 

Met dank aan: ecjp.nl en Anna Raymann van boek-en-steun.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.