Een mantelzorger zijn

Gepubliceerd op 21 april 2020 om 13:07

We hebben het op onze blog vaak over mensen met een chronische ziekte, maar hierbij moeten we hen niet vergeten die voor de chronisch zieke zorgen. Het kan zijn dat je partner, vader of moeder chronisch ziek is, of je eigen kindje. Of misschien heb jij zelf een hele lieve en fijne mantelzorger. Het belangeloos zorgen voor een dierbare noemen we mantelzorg. Daar willen we in dit artikel aandacht aan besteden.

De belangrijkste elementen van mantelzorg is

  1. je zorgt vrijwillig en onbetaald voor een dierbare of bekende
  2. die persoon heeft jouw hulp hard nodig
  3. je helpt met meer dan enkel licht huishoudelijke taken


Mantelzorg volgens de wet:

‘Mantelzorg is zorg en ondersteuning die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in hun familie, huishouden of anderszins sociale netwerk. Het gaat om hulp die de gebruikelijke hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten overstijgt.’

 

Mantelzorg is anders dan vrijwilligerswerk. Een mens kiest namelijk zelf voor vrijwilligerswerk. Mantelzorg komt vaak ongevraagd op je pad. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Mantelzorgers zorgen soms wel 24 uur per dag voor een dierbare, vrijwilligers doen dit vaak op een moment in hun leven dat zij hier tijd voor kunnen maken. Een vrijwilliger is altijd vrij om te stoppen. Een mantelzorger kan niet zomaar besluiten te stoppen, je zorgt immers uit liefde voor elkaar. (bron: mantelzorgelijk.nl)

Waar mantelzorgers regelmatig tegenaan lopen is stress en het weinig tijd hebben voor zichzelf. Zeker in combinatie met werk en gezin, kan het erg zwaar zijn om ook een mantelzorger te zijn. Toch is het belangrijk onderstaande adviezen in acht te nemen:

  1. Neem tijd voor jezelf. Hoe moeilijk dit ook is. Je kan het gevoel hebben dat je gewoon geen tijd meer overhoudt. Toch kun je tijd maken. Zoek ontspanning en voel je hier niet schuldig over. 
  2. Wees open: Praat met je omgeving over jouw situatie. Het is belangrijk dat de mensen om je heen hiervan op de hoogte zijn. Benoem waar jij behoefte aan hebt.
  3. Blijf het contact met familie en vrienden onderhouden: Probeer familieleden en vrienden te betrekken in de zorg voor je naaste. Dit zorgt voor meer begrip voor de situatie en het voorkomt dat je gaat vereenzamen.
  4. Durf hulp te vragen: Dit is een hele belangrijke. Hulp vragen bij zowel professionals als vrienden en familie. Het is geen teken van zwakte. Integendeel. Je zult merken dat anderen vaak bereid zijn een handje te helpen en dit vaak zelfs fijn vinden.
  5. Kijk naar wat nog wel kan: Het kan zijn dat veel activiteiten niet meer kunnen. Activiteiten die vroeger misschien wel konden. Het is beter je te richten op wat je naaste nog wel kan en maak daar gebruik van. Soms is hier wat creativiteit voor nodig, zoals bepaalde activiteiten aanpassen. 
  6. Lach met elkaar: Een lach verlicht gevoelens van verdriet en onmacht. Het is daarom belangrijk ook te lachen met de persoon voor wie je zorgt in plaats van dat alles in het teken staat van deze zorg.
  7. Bedenk 3 bedankjes van de dag: Bedenk voor het slapengaan drie dingen waar je dankbaar voor bent en benoem deze. Dan val je met deze positieve gedachten in slaap. Beschrijf ook waarom je juist hier dankbaar voor bent. Je kunt dit ook samen doen met de persoon voor wie je zorgt. 
  8. Vraag hulp en ondersteuning bij de juiste instanties: De gemeente waar de persoon woont voor wie je zorgt is verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Daarnaast zijn er overal in het land lokale en regionale ondersteuningsorganisaties. Kijk eens op www.mantelzorg.nl 
  9. Onderzoek de financiële mogelijkheden: Zorgen voor iemand kan extra kosten met zich meebrengen zoals zorgkosten, reiskosten of telefoonkosten. De overheid biedt verschillende tegemoetkomingen en vrijstellingen. Kijk eens op www.mantelzorg.nl 
  10. Zoek contact met andere mantelzorgers: Je bent niet de enige mantelzorger. Je ervaringen delen met anderen kan de zorgen net wat makkelijker maken. Via internet, Facebook of lokale steunpunten kun je in contact komen met hen.

 

 

Met dank aan: www.mantelzorgelijk.nl, www.beteroud.nl & www.mantelzorg.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.