Migraine is een bekende hersenziekte en men kent hier verschillende varianten van zoals bijvoorbeeld hormonale migraine of chronische migraine. Maar er bestaat ook zoiets als status migrainosus. Voor veel mensen een nog onbekende vorm van migraine. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Wat is Status Migrainosus?
Het is een betrekkelijk onbekend ziektebeeld die voor het eerst door Couch en Diamond in 1983 nader is omschreven. Het is een continue, minstens 72 uur durende hoofdpijn, die meerdere migrainekenmerken heeft en in combinatie met meerdere depressiviteitskenmerken kan voorkomen. Opvallend hierbij is dat kenmerken van depressie steeds vooraf gaan aan de status migrainosus. Het is voor een patiënt zinvol dat deze vorm van migraine wordt onderkent. Triptanen slaan soms wel aan, maar creëren een soort 'rebound-effect', waarbij de migraine steeds terugkomt na zo'n 12 uur. De pijn lijkt dus maar niet te stoppen en dit kan voor een patiënt erg beangstigend zijn. En wanneer er ook sprake is van overgeven, heb je zelfs kans op uitdrogingsverschijnselen waarbij ten allen tijde een dokter dient te worden geraadpleegd. Andere typen hoofdpijn lijken mogelijk op status migrainosus, zoals episodische migraine (wijzigt mogelijk naar chronische migraine waardoor patiënten dagelijkse aanvallen krijgen) of hemicrania continua (minder ernstig dan status migrainosus en reageert goed op een medicamenteuze behandeling)
Risicofactoren
aandoeningen
- een depressie
- een hersentumor
- een operatie aan het hoofd of het gezicht
- emotionele stress, angststress of angst op het werk of thuis
- geen juiste behandeling voor migraine
- geen snelle behandeling voor migraine nadat de aanval is begonnen
- infecties, zoals een verkoudheid of griep
- meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek)
- verwondingen aan het hoofd of de nek
omgeving
- dranken: alcohol, wijn, sterk cafeïnehoudende dranken
- een maaltijd overslaan of vasten
- hormonale veranderingen: de menstruatie, een zwangerschap of de menopauze
- medicatie voor de behandeling van migraine (vaak als gevolg van een overmatig gebruik van deze medicijnen)
- seksuele activiteit
- veranderingen in de medicatie, zoals bij antidepressiva of anticonceptie
- veranderingen in het slaap- of eetpatroon
- voedingsadditieven zoals aspartaamzoetstof, MSG
- weerwijzigingen
Wat te doen in het geval van status migrainosus?
De waarschuwingssignalen van status migrainosus zijn vergelijkbaar met deze van typische migraine. Wel zijn de symptomen zo hevig dat een ziekenhuisbezoek vereist is. Door de langdurige aanwezigheid van symptomen, verhoogt de kans op uitdroging (door het braken) en slaapproblemen. Men dient dus naar de eerste hulp te gaan. De arts behandelt dan de oorzaak van de migraine en migraine zelf. De behandeling is mogelijk wel uitdagend voor de arts omdat de migraineaanvallen niet reageren op de normale behandelingen voor migraine.
De patiënt krijgt eerst een infuus om de pijn te verlichten. Daarnaast behandelt de arts de uitdrogingsverschijnselen door vocht toe te dienen via een infuus en medicatie te geven om het braken te doen stoppen. Een veel gebruikt medicijn voor het stoppen van de status migrainosus is dihydroergotamine (DHE-45, Migranal). Dit kan toegediend worden via neusspray of injectie. Andere geneesmiddelen zijn eveneens beschikbaar zoals sumatriptan (Alsuma, Imitrex, Onzetra, Sumavel, DosePro, Zecuity). Verder verlichten de corticosteroïden dexamethason (Dexamethason Intensol, Dexpak) en prednisolon eveneens status migrainosus.
Mijn ervaring met status migrainosus
Zelf heb ik meerdere malen een status migrainosus gehad. Dit is voor mij een terugkerend iets, echter was ik van het bestaan van deze variant lang niet op de hoogte. Toen ik onlangs weer dagen achtereen migraine had zonder verlichting, heb ik mijn neuroloog geraadpleegd die ook dacht aan status migrainosus. Ik heb toen Dexamethason gekregen (corticosteroïde). Ik kreeg een kuur van drie dagen (1x per dag). Helaas gaf dit totaal geen verbetering, waardoor ik toch nog door de helse aanvallen heen moest zonder verlichting. Maar dit zou zomaar voor iedereen anders kunnen zijn. Belangrijk is altijd een arts in te schakelen als de aanvallen maar niet stoppen. Naast de fysieke pijn, is dit mentaal erg zwaar en kan het erg beangstigend zijn. Hulp inschakelen dus!
Ben jij bekend met status migrainosus?
Reactie plaatsen
Reacties