Status Migrainosus

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 10:12

Migraine is een bekende hersenziekte en men kent hier verschillende varianten van zoals bijvoorbeeld hormonale migraine of chronische migraine. Maar er bestaat ook zoiets als status migrainosus. 

 

Wat is Status Migrainosus?
Het is een ziektebeeld die voor het eerst door Couch en Diamond in 1983 nader is omschreven. Pas sinds de laatste jaren is hier wat meer bekendheid over ontstaan. Het is een continue, minstens 72 uur durende hoofdpijn, die meerdere migrainekenmerken heeft. Het is voor een patiënt zinvol dat deze vorm van migraine wordt onderkent. Triptanen slaan soms wel aan, maar vaak ook niet. Het brein blijft continue in de migraine aanval hangen. De pijn lijkt dus maar niet te stoppen en dit kan voor een patiënt erg beangstigend zijn. En wanneer er ook sprake is van overgeven, heb je zelfs kans op uitdrogingsverschijnselen waarbij ten allen tijde een dokter dient te worden geraadpleegd. 


Risicofactoren
De precieze oorzaak van status migrainosus weet men niet. Wel kunnen er risicofactoren zijn, zoals:

  • een depressie
  • een hersentumor
  • een operatie aan het hoofd of het gezicht
  • emotionele stress, angststress of angst op het werk of thuis
  • geen juiste behandeling voor migraine
  • geen snelle behandeling voor migraine nadat de aanval is begonnen
  • infecties, zoals een verkoudheid of griep
  • meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek)
  • verwondingen aan het hoofd of de nek

 

Wat te doen in het geval van status migrainosus?
De waarschuwingssignalen van status migrainosus zijn vergelijkbaar met deze van typische migraine. Door de langdurige aanwezigheid van symptomen, verhoogt de kans op uitdroging (door het braken) en slaapproblemen. In andere landen zoals bijvoorbeeld Amerika, kun je met status migrainosus bij de spoedeisende hulp terecht. In Nederland is dit helaas niet zo, alleen in het geval van steeds braken en uitdrogingsverschijnselen.

De behandeling van status migrainosus is vaak uitdagend voor de arts omdat de migraineaanvallen niet reageren op de normale behandelingen voor migraine. Wat een arts dan kan doen is een stootkuur van prednison voorschrijven (30 tot 80 mg) of corticosteroïden dexamethason. Wanneer er sprake is van steeds braken, is een infuus vereist door vocht toe te dienen via een infuus en medicatie te geven om het braken te doen stoppen.

Constant in pijn zitten en niet weten wanneer het stopt kan erg beangstigend zijn. Depressie en paniek is dan ook niet vreemd. Word de angst te hevig en/of lukt slapen niet meer, vraag dan iets kalmerends aan je arts. En onthoud, het gaat over. Het is een tijdelijk iets.

 

Mijn ervaring met status migrainosus
Zelf heb ik meerdere malen een status migrainosus gehad. Ik heb toen Dexamethason gekregen (corticosteroïde). Ik kreeg een kuur van drie dagen (1x per dag). Helaas gaf dit totaal geen verbetering, waardoor ik toch nog door de helse aanvallen heen moest zonder verlichting.

Momenteel zit ik in een status migrainosus die al drie weken duurt. Triptanen werken nauwelijks maar halen de scherpe kanten ervan af. Vier dagen niks nemen, om het rebound effect te doorbreken gaf geen verbetering en die dagen waren hels. Ik heb een vijfdaagse kuur prednisolon voorgeschreven gekregen (30 mg) maar deze heeft niks gedaan. Nu is het hopen dat de status migrainosus vanzelf overgaat...

 

De behandeling van status migrainosus en het succes hiervan kan voor iedereen anders zijn. Belangrijk is altijd een arts in te schakelen als de aanvallen maar niet stoppen. Naast de fysieke pijn, is dit mentaal erg zwaar en kan het erg beangstigend zijn. Hulp inschakelen dus!

 

Ben jij bekend met status migrainosus?

 

 

Bron: www.ntvg.nl  &  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.