Sommige van ons kampen al met klachten van kinds af aan. Of sommige van ons hebben zelf een kindje die al kampt met chronische gezondheidsklachten. Het is zwaar voor een kind en zwaar om als ouder te zien dat je kind het soms al zo moeilijk heeft. En hoe jonger ze zijn, hoe moeilijker het soms is dingen begrijpelijk te maken en uit te leggen.
Een chronisch ziek kind hebben
Ouders met een chronisch ziek kind hebben het zwaar. Om een kind met een chronische ziekte zo goed mogelijk te kunnen opvangen, moeten de ouders proberen zelf overeind te blijven. Dat is niet altijd even makkelijk. De ziekte van hun kind, met alle onzekerheden, legt een zware emotionele last op de schouders van ouders. Zeker ook wanneer er sprake is van dagelijkse medische verzorging. De belasting die ouders ervaren kan van grote invloed zijn op hun relatie met familie en vrienden, op hun werk en niet zelden ook met de band van de ouders samen. Begrip en goede begeleiding is voor gezinnen met een chronisch ziek kind erg belangrijk. Je mag als ouders verwachten dat je goed wordt begeleid door hulpverleners die begrip hebben voor de situatie, deskundig zijn en een luisterend oor bieden. Pas dan is er sprake van een juiste manier van begeleiden.
Hoofdpijn bij kinderen
Hoofdpijn komt best veel voor bij kinderen. Jonge kinderen kunnen moeilijk aangeven dat zij hoofdpijn hebben, maar van alle kinderen ouder dan 6 jaar heeft de helft minstens twee keer per jaar last van hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijnvormen zijn spierspanningshoofdpijn en daarna migraine. Een op de 12 kinderen heeft last van migraine. In dit artikel lees je hier meer over.
De impact voor het kind zelf
Als kind wil je zorgeloos zijn. Je wil naar school kunnen, buiten spelen, afspreken met vriendjes en vriendinnetjes en leuke dingen doen. Wanneer je je lichamelijk niet altijd even goed voelt, lukken deze dingen soms niet. Dat kan voor een kind moeilijk te begrijpen zijn. Andere leeftijdgenootjes kunnen dit immers wel. Een kind kan frustratie, onbegrip en verdriet voelen. Een kind hierin begeleiden is belangrijk. Soms lukt dit als ouder alleen niet goed genoeg, en heb je hulp nodig. Ga in dit geval altijd naar een huisarts, die kan je verwijzen naar een hulpverleningsinstantie die je kind extra kan begeleiden. Het kind kan bijvoorbeeld leren hoe om te gaan met zijn of haar beperking, leren zijn/haar grenzen aan te geven, omgaan met leeftijdgenootjes enz. Kinderen zijn flexibel en kunnen zich met de juiste begeleiding en ondersteuning goed aanpassen aan de huidige situatie.
Daarnaast is het belangrijk niet alleen de focus te leggen op dat wat niet goed gaat, maar juist op de dingen die wel goed gaan. Positiviteit is belangrijk. Genieten van de kleine dingen, leuke dingen ondernemen enz.
Soms is het voor een kind moeilijk te begrijpen wat hij/zij mankeert, des te moeilijker is het dit uit te leggen aan leeftijdgenootjes. Hoe jonger een kind, hoe lastiger dit kan zijn. Boeken kunnen de dingen voor kinderen op een leuke en begrijpelijke manier uit leggen.
Kijk op de volgende pagina naar leuke en handige boekentips
Reactie plaatsen
Reacties